Θεωρίες Μάθησης και Μεικτή Μάθηση
Περιγραφή θέματος
-
Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες των θεωριών μάθησης και τη μεικτή μάθηση, ενώ γίνεται σύνδεση με την εφαρμογή τους στην διδασκαλία της πληροφορικής.
Ειδικότερα γίνεται αναφορά στις επικρατέστερες θεωρίες μάθησης συμπεριφορισμός, επoικοδομητισμός, αλλά και σε κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις.
Επίσης γίνεται αναφορά στον τρόπο που οι θεωρίες αυτές επιδρούν στο σχεδιασμό μαθησιακών περιβαλλόντων με τη χρήση υπολογιστή, σε μοντέλα σχεδίασης και οι συνεπαγόμενες αρχές ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών, και σε βασικές κατηγορίες εφαρμογών και χρήσεις τους στη διδασκαλία και τη μάθηση της πληροφορικής.
Σκοπός του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές της σημασίας των θεωριών μάθησης στην εκπαιδευτική πράξη και ειδικότερα στην διδασκαλία της πληροφορικής με έμφαση την μεικτή μάθηση
-
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΞΙOΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Η διαδικασία αξιολόγησης φοιτητών του Χειμερινού Εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2023-24 θα παραμείνει ενεργή από Δευτέρα 20 Νοεμβρίου έως Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 (23:59 μ.μ.).
Οδηγίες για τους φοιτητές:
1. Επισκεφθείτε τη σελίδα modip.ihu.edu.gr και συνδεθείτε με τον ιδρυματικό λογαριασμό σας.
2. Χρησιμοποιείστε έναν τυχαίο κωδικό για να κάνετε την αξιολόγηση του μαθήματος. (Οι κωδικοί υπάρχουν στο επισυναπτόμενο pdf)
3.Εάν ο κωδικός που δοκιμάσατε έχει χρησιμοποιηθεί ήδη, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά με έναν άλλο. Επιλέξτε τυχαία ένα κωδικό από τις επόμενες σελίδες του αρχείου.
4. Σας υπενθυμίζουμε ότι η αξιολόγηση είναι ανώνυμη
-
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ POST ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ NEW & OLD , ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΜΑΔΑΣ (ΠΧ 17 NEW , 21 OLD ) ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ) ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΩΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ.
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ & ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΧ 17 NEW ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ INTERNET Β ΛΥΚΕΙΟΥ
21 ΟLD ΘΕΜΑ: ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ Η/Υ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 11-16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-
Κατά τον Συμπεριφορισμό - Behaviorism (Graham, 2015) - το εξωτερικό περιβάλλον και συγκεκριμένα η αλληλεπίδραση του ατόμου με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος διαμορφώνουν την συμπεριφορά του. Δεν αποδίδει την συμπεριφορά του ατόμου σε παράγοντες όπως η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας , το ασυνείδητο ή τα γνωστικά σχήματα. Για τον συμπεριφορισμό όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικοποιήσεις. Η ουσιαστικοποίηση είναι οποιαδήποτε απόδοση μιας συμπεριφοράς σε μια άλλη συμπεριφορά. Για παράδειγμα το να αποδώσουμε τη συμπεριφορά (σύμπτωμα) ενός ατόμου με σχιζοφρένεια στην ψυχική ασθένεια είναι μια ουσιαστικοποίηση. Βασικός άξονας της συμπεριφοριστικής ανάλυσης αποτελεί η έννοια του κλασικού εξαρτημένου αντανακλαστικού η οποία οφείλεται στον Ιβάν Πάβλοφ (ο σκύλος του Pavlov).
Η θεμελιώδης συνεισφορά του Τζον Γουάτσον ήταν οι εργασίες του στην εξαρτημένη μάθηση. Όταν δηλαδή ένα ουδέτερο ερέθισμα (ΕΟ) συσχετίζεται στο χώρο και στο χρόνο με ένα ανεξάρτητα προκλητικό ερέθισμα (ΕΑΠ) τότε το αρχικά ουδέτερο ερέθισμα αποκτά εξαρτημένη προκλητική δύναμη (ΕΕΠ) προκαλώντας εξαρτημένες αντιδράσεις (ΑΕ)(π.χ. το σκυλί του Pavlov).
O Μπ. Φ. Σκίνερ ενίσχυσε την οπτική του συμπεριφορισμού με την θεωρία του περί συντελεστικής συμπεριφοράς. Κατά την συντελεστική συμπεριφορά η δράση επιφέρει κάποιο ερέθισμα, το οποίο με τη σειρά του επιφέρει μια αντίδραση. Για παράδειγμα η δράση του να ανοίξω την τηλεόραση επιφέρει το ερέθισμα της αγαπημένης μου τηλεοπτικής σειράς το οποίο εν συνεχεία προκαλεί συναισθήματα χαράς (αντίδραση). Ο Σκίνερ παρατήρησε πειραματικά πως μπορούσε να προγραμματίσει μέσω της επιβράβευσης μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, δημιουργώντας αυτό που θα ονόμαζε «συντελεστική εξαρτημένη μάθηση». Επιπλέον, επεκτείνοντας τις έρευνές του πειραματιζόμενος με τον ρυθμό της επιβράβευσης, ανακάλυψε πως η επιβράβευση με τυχαίο ρυθμό είχε σαν αποτέλεσμα τα άτομα να συμπεριφέρονται ως εξαρτημένα και πως σε σχέση με την τακτική επιβράβευση, η συμπεριφορά που προκύπτει από την τυχαία επιβράβευση εξουδετερωνόταν δυσκολότερα. (Wikipedia, 2012)
References
Graham G. (2015). Behaviorism, Stanford Encyclopedia of Philosophy. First published Fri May 26, 2000; substantive revision Wed Mar 11, 2015. Retrieved from http://plato.stanford.edu/entries/behaviorism/
Wikipedia, (2012). Συμπεριφορισμός, Βικιπαίδεια, Retrieved from http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
-
Ο Εποικοδομητισμός (Constructivism) είναι μια θεωρία μάθησης σύμφωνα με την οποία μαθαίνουμε σημαίνει οικοδομούμε νέα γνώση για μας. Μάθηση είναι η οικοδόμηση νοήματος. Οικοδομούμε νέα γνώση καθώς αλληλεπιδρούμε με τα δεδομένα στο υπόβαθρο των εμπειριών μας.
O Seymour Papert ανέπτυξε τη γλώσσα προγραμματισμού Logo για να υποστηρίξει την εποικοδομητιστική θεωρία. Αυτός θεμελίωσε τον όρο κονστρουκτιονισμό/οικοδομητισμό (constructionism): "Κονστρουκτιονισμός σημαίνει να δίνεις στα παιδιά καλά πράγματα να κάνουν έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν κάνοντας πολύ καλύτερα απ' ό,τι μπορούσαν πριν" (Papert, 1980).
Ο όρος constructionism πηγάζει από τη λέξη construct (κονστράκτ : κατασκευή) υποδηλώνοντας δύο από τις πολλαπλές όψεις του εποικοδομητισμού, μία σοβαρή και μία παιγνιώδη. Η σοβαρή όψη αφορά τη σύνδεσή του με την οικογένεια των θεωριών της κατασκευής της γνώσης που συνήθως αναφέρονται ως οικοδομιστικές ή κονστρουκτιβιστικές κατ’ ακολουθία του όρου constructivism (κονστρουκτιβισμός ή οικοδομισμός).(Glezou, n.d)
References
Glezou K. (n.d). Constructivism, Greek School Network Retrieved from http://users.sch.gr/glezou/yliko/constructionism.htm
Τζελέπη Σ & Κοτίνη Ι (2013) Ο εποικοδομητισμός ως μοντέλο διδασκαλίας της Πληροφορικής, 5th Conference on Informatics in Education – Η Πληροφορική στην εκπαίδευση, Αθήνα,11-13 Οκτωβρίου 2013, Retrieved from
http://di.ionio.gr/cie/images/documents13/CIE2013_proceedings/data/cie2013_045.pdf -
H Κοινωνική Mάθηση κατα Bandura ή μάθηση μέσω παρατήρησης και μίμησης προτύπου
Οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερες ικανότητες για μάθηση, οι οποίες τους διαφοροποιούν από τα άλλα είδη
Σύμφωνα με την κοινωνικογνωστική θεωρία οι άνθρωποι διαθέτουν τρία χαρακτηριστικά:· Μίμηση
· Αναστοχασμό
· Αυτορρύθμιση συμπεριφοράς
References
Ελληνιαδου Ε. (2011). Θεωρίες Μάθησης, Slidshare, 14 Φεβ 2011. Retrieved from
Παπαδοπούλου Σ. (2011). Από το Συμπεριφορισμό στις Κοινωνικογνωστικές Θεωρίες Μάθησης, Slidshare, 17 Οκτ 2011. Retrieved from
Kein A. (n d). Social Learning Theory, Wellness Department. Retrieved from
http://www.lsrhs.net/sites/kleina/files/2012/11/SocialLearningTheory.pdf -
O Διεθνής Οργανισμός Μεικτής Μάθησης ( IABL) παρεχει τον ακόλουθο ορισμό
"Η Μικτή Μάθηση είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία ενσωματώνει τις πρακτικές της αίθουσας διδασκαλίας με τις μεθόδους παράδοσης μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Σκοπός της είναι να παρέχει στον εκπαιδευόμενο ένα καλά σχεδιασμένο, διαχειριζόμενο και καλά δομημένο εκπαιδευτικό περιβάλλον διαδραστικής μάθησης, τα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, οι δραστηριότητες και οι εμπειρίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μαθητών, χωρίς περιορισμούς από το χρόνο και την τοποθεσία"
"Blended learning is an educational approach, which integrates face-to-face classroom practices with online and mobile delivery methods. It aims to provide the learner with a well-planned, managed, and well-structured teacher-facilitated interactive learning environment, where high quality content, activities, and experiences can be customized to learner needs and preferences, unrestricted by time and location." (Retrieved on 1st Oct 2019 by https://iabl.org/Vision-and-Mission )
Στο πλαίσιο της παρούσας ενότητας θα διερευνηθούν παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές (Best Practises) εφαρμογής της Μικτής Μάθησης